Levenslessen van een vierjarig meisje

Vanochtend kreeg ik weer een leuke les in NLP van mijn 4 jarige dochter.

We liepen samen naar haar school, toen ze zei: “mama, Nanne is vandaag wel weer op school” Ik, met al mijn wijsheid, zeg: “nou lief, ik denk het niet. Ze was gisteren ziek he?” Waarop zij met al haar wijsheid weer zegt: “Hoe kan je dat nou weten, je hebt het nog niet eens gezien, dus je kan het niet weten.”

Ja zo waar als een bus natuurlijk! Hoezo denk ik iets te weten zonder het te zien of het ook echt te weten? Hoe vaak doe ik dit? Ai stiekem behoorlijk vaak. Dit sluipt er zo snel in merk ik. Ik denk heel vaak iets te weten, of al een betekenis ergens aan te hebben gegeven. Zelfs ook iemand in een hokje te hebben gestopt. Zonder het te checken of zonder het te ervaren of het ook ‘echt’ te weten.

Ook mede hierom ben ik zo blij met alle lessen die Zoë me geeft, ze laat me zo vaak zien dat in het nu zaken er zo anders uitzien dan wanneer je al vooruit kijkt of denkt. En de keren dat ze me laat zien, laat ervaren dat woorden pas een betekenis krijgen bij de ontvanger. Ook zoiets moois, woorden en de betekenis die we eraan geven.
Zoë zegt regelmatig, jullie papa’s zijn dood he. Waarop wij antwoorden, ja dat klopt.  En dat is het dan. Terwijl voor mij het woord ‘dood’ nog al een lading heeft, gaat zij weer vrolijk verder met wat ze aan het doen was. Zo zegt ze nu ook wel eens shit…en ja… ik denk dan oohhhhhh dat mag echt niet…wat moeten mensen wel niet denken een 4 jarig meisje dat shit roept… zonder te weten wat ze zegt…. meestal laat ik het maar.. en in enkele gevallen leg ik haar uit dat er woorden zijn die wat minder aardig zijn om te zeggen of netjes. Terwijl bij het woord ‘netjes’ mijn eigen nekharen overeind gaan staan…wederom een betekenis die ik eraan heb gegeven.

Echt wel ingewikkeld hoor, opvoeden…want wie voed ik nu op? Soms geloof ik dat ik mezelf aan het heropvoeden ben.

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized met de tags , , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *